Simonsig Estate

De geschiedenis van het wijnhuis van de Malans is aanmerkelijk recenter. Die begint pas met pater familias “Oom” Frans Malan die in 1953 een eigen wijnbedrijf met de voorzichtige naam ‘De Hoop’ opzette. Vijftien jaar later was Frans Malan één van de eerste wijnboeren die zelf ging bottelen, onafgebroken experimenteerde met nieuwe druivenrassen als bv. chardonnay en nieuwe hyper-moderne keldertechnieken introduceerde. Daarnaast werd hij de eerste die Kaapse Vonkel produceerde, de Zuid-Afrikaanse tegenhanger van Champagne. Terecht ontpopte Frans Malan zich als een van de gezichtsbepalende pioniers in het Stellenbosch van voor de grote doorbraak in de jaren negentig.

Tegenwoordig wordt Simonsig – zoals de nieuwe naam voor het domein luidt en doelend op het magnifieke uitzicht dat het estate heeft over de Simonsberg – geleid door de drie broers (tiende generatie!) François (wijngaard), Johan (kelder) en Pieter (marketing) Malan. Ze beschikken over 210 hectare wijngaarden, beplant met een compleet aanbod aan druivenrassen. Dit gouden drietal weet de wijnwereld keer op keer te verrassen met in kwaliteit toenemende wijnen. Toch wordt slechts een deel van de productie uitgevoerd naar het buitenland; de binnenlandse markt voorziet in de helft van Simonsigs omzet.

Met een jaarlijkse neerslag van 700 mm en een door de oceanen meditarraan gehouden klimaat, gedijen zowel witte als blauwe druiven hier opperbest. De zandstenen bodem en poreuze granietgrond bieden plaats aan diverse variëteiten. De maximum hoogte waarop geteeld wordt is 260 meter boven de zeespiegel. De gemiddelde opbrengst per hectare ligt op achtduizend kilo.

Behalve met wijnbouw houden de Malans zich trouwens ook nog bezig met fruitteelt. Het wijngoed ligt een kilometer of zes ten noorden van Stellenbosch en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.