Wijn & KAAS


De verscheidenheid in kaas is nagenoeg net zo groot als de verscheidenheid in wijn. Hierdoor is het dus lastig om goede combinaties te maken. We zullen proberen hierin een advies te geven.

Wat veel mensen niet weten, is dat witte wijn vaak beter te combineren is met kaas dan rode wijn. Met name de rode wijnen met veel tannines zijn niet lekker bij kaas. Ook kan een sterke houtlagering de smaak negatief beïnvloeden. Een witte dessertwijn past daarentegen weer heel goed bij veel verschillende soorten kazen. Je kan dan ook zeggen dat de zoetheid van de wijn een belangrijke rol speelt in de wijn spijs combinatie.

Een ander belangrijk gegeven is dat wijnen en kazen uit dezelfde streek goed bij elkaar passen. Denk aan bijvoorbeeld een witte of rode Sancerre met een Crottin de Chavignol uit het Loiredal, of een Gewurtztraminer met een Munster uit de Elzas. Zeker bij kazen met een appellation uit een bepaald gebied zijn goede combinaties te maken met wijnen uit het zelfde gebied.

 

Er zijn een aantal algemene richtlijnen die je aan kan houden:


WITTE KORST KAAS

 

Witte korst kazen zoals Brie en Camembert zijn onmisbaar op een kaasplankje. De wijnen die hier het beste bij passen zijn dessert wijnen of andere zoete witte wijnen en fruitige droge wijnen. 

 


Blauwader kaas en wijn

BLAUWADER KAAS

 

Bij blauwader kazen kan het beste witte dessertwijn worden geschonken. De kazen zijn over het algemeen pittig en zout, wat heel goed samen gaat met de zoete smaak van deze wijn. Bij Blue Stilton, Shropshire Blue en Cambozola kan ook goed port gedronken worden, maar dit is bij een Roquefort of een Fourme d’Ambert een minder goede combinatie.


RODE KORST KAAS 

 

Rode korst kazen zijn vaak zeer pittig en sterk van smaak. Ook blijven ze vaak een soort ‘plakken’ in je mond. Door deze eigenschappen past met name een kruidige gewürztraminer of pinot gris hier het beste bij. Zoete witte wijn of zoete sherry gaan ook goed samen met deze kaassoorten.


GEITEN- EN SCHAPENKAAS

 

Geiten- en schapenkazen hebben over het algemeen een hoge zuurgraad. Wijnen met veel zuur, zoals sauvignon blanc of chenin blanc, passen hier goed bij.

 

 


HALF HARDE EN HARDE KAZEN

 

Bij half harde en harde kazen kan je wel heel goed rode wijn drinken. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de kaas is, hoe krachtiger de wijn mag zijn. Zo kan je bij Emmentaler en Cheddar bijvoorbeeld heel goed rosé of lichte rode wijn drinken. Bij een pittige harde kaas als een oude Hollandse kaas of een parmezaanse kaas passen juist weer volle en krachtige wijnen als cabernet sauvignon, syrah of zelfs port.