Port


WAT IS PORT?

Port of porto is een versterkte zoete rode, witte of rosé wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent en wordt gedronken als aperitief, digestief of dessertwijn. Port moet zijn gemaakt van druiven, die worden verbouwd in een afgebakend wijngebied langs de oevers van de rivier de Douro.

 

Hoewel tegenwoordig overal ter wereld versterkte wijn wordt geproduceerd, sterk lijkend op port, waarbij Australië en Zuid-Afrika de grootsten zijn, mag in de Europese Unie alleen het product uit Portugal het label ‘port’ dragen.

 

DE GESCHIEDENIS VAN PORT

De naam port is afgeleid van de havenstad Porto. In de 13e en 14e eeuw werd al wijn geëxporteerd vanuit Portugal naar Engeland. Toen de Engelsen in onvrede leefden met het toen al op grote schaal wijnproducerende land Frankrijk, zochten de Engelsen wijn uit andere. Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd aan het einde van de bereiding wat brandewijn toegevoegd. Eind 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol, zodat niet alle suikers omgezet worden in alcohol en de zoete smaak behouden bleef. (de mutage techniek) Door het toevoegen van alcohol werd het alcoholpercentage hoger; tussen de 19-22%.