Charles Heidsieck

De wortels van champagnehuis Charles Heidsieck gaan terug tot het 1785. In dat jaar richtte de Duitse immigrant Florenz-Ludwig Heidsieck in Reims een champagnehuis op. Omdat zijn enige zoon op jonge leeftijd stierf, haalde hij zijn drie neven uit Duitsland naar de Champagne en maakte ze tot vennoten van het vanaf nu Heidsieck & Co. hetende bedrijf. Na zijn dood in 1828 gingen de drie neven ieder hun eigen weg. Hierdoor ontstonden drie Heidsieck-champagnehuizen, die nog steeds bestaan: Piper-Heidsieck, Heidsieck-Monopole en Charles Heidsieck.

 

Het laatste werd in 1851 door de 29 jaar jonge Charles-Camille Heidsieck in het leven geroepen. Hij richtte zich op de destijds Amerikaanse markt, waar champagne destijds vrijwel onbekend was. Hij was een kleurrijke, levenslustige en charmante dandy, die in de New Yorkse high society al snel de bijnaam ‘Champagne Charlie’ kreeg. Het is grotendeels aan hem te danken dat champagne in de VS bekendheid kreeg.

 

In Reims kocht hij bovendien 47 onderaardse kalksteenkelders uit de Gallo-Romeinse tijd, waarin nog steeds de champagnes van dit huis onder optimale omstandigheden rijpen. Het portfolio is klein maar fijn. Charles Heidsieck produceert twee hooggewaardeerde non vintage champagnes, de brut réserve en de rosé réserve, die tot de besten van hun soort worden gerekend. Verder zijn er twee jaargang-champagnes (brut en rosé) en ten slotte het visitekaartje van het bedrijf: de Blanc de Millénaires, een single grape chardonnay-champagne.