Hamilton Russel Vineyards

Hamilton Russell Vineyards is één van de meest zuidelijke wijnhuizen van Afrika. Het is gelegen in de prachtige, koele en maritieme Hemel-en-Aarde Vallei, net achter het oude vissersdorp Hermanus. Het wijnbedrijf is gespecialiseerd in het produceren van zeer individuele, terroir gedreven pinot noir en chardonnay, die op grote schaal worden beschouwd als de één van de beste in Zuid-Afrika en de Nieuwe Wereld.

 

Oprichter Tim Hamilton Russell kocht het braakliggende 170 ha grote domein in 1975. Dit na een uitputtende zoektocht naar de meest zuidelijke plaats waar in Zuid-Afrika 'cool-climate' wijnen gemaakt konden worden uit een selectie van nobele rassen. Zijn zoon Anthony Hamilton Russell, die in 1991 het roer overnam, verkleinde de range naar pinot noir en chardonnay en registreerde Hamilton Russell Vineyards als Estate. Dit om te benadrukken dat er uitsluitend gewerkt wordt met eigen druiven van een uniek terroir.

De keuze om voor slechts twee druivenrassen te kiezen, deed hij na een uitgebreid bodemonderzoek in 1994, waaruit bleek dat 52 hectare van zijn landgoed uitzonderlijke eigenschappen daartoe hadden. De bodem bestaat uit steen, klei en schalie, een itstekende ondergrond voor de twee 'Bourgogne druiven'. Anthony met wijnmaker Hannes Storm en vinoloog Johan Montgomery zijn volledig toegeweid aan hun terroir. Lage opbrengsten en de grote wereldwijde vraag houden deze elegante, karaktervolle wijnen beperkt beschikbaar.