Recepten


De lekkerste wijn bij pittige en rijk gekruide recepten

Pittige gerechten hebben een overheersende smaak. Je kunt hier het beste een wijn bij serveren die fris en zoet smaakt.

Zoete witte wijn

Pittige gerechten, zoals Thais, Indisch en Chinees gaan goed samen met zoete witte wijn. De beste combinatie maak je met wijnen zoals Chenin Blanc, Gewürztraminer en Riesling.

Droge rosé wijn

 

Heb je een recept waarin flink gebruik wordt gemaakt van rijke kruiden, zoals in de Marokkaanse en Indiase keuken? Kies dan voor een droge rosé wijn. Lekker zoet, maar ook droog. Vrijwel alle droge rosé wijnen zijn hiervoor geschikt.


De lekkerste wijn bij recepten met (rauwe) vis en schaaldieren

Hieronder zie je welke wijn je het beste kunt serveren bij recepten met rauwe vis en schaaldieren.

Mousserende wijn en champagne

Mousserende wijnen en champagne hebben een lichte, friszoete smaak en geven daarmee een mooie balans aan recepten met rauwe vis en schaaldieren. De beste wijn en spijs combinatie maak je met gerechten als kaviaar, sushi, sashimi, oesters en schelpjes.

Droge en frisse witte wijn

Droge en frisse witte wijn is een mooie tegenhanger voor gerechten met gebakken vis of gegrilde vis. Bijvoorbeeld een pasta met vis in een frisse romige saus. Denk aan wijnen als Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc.

Droge en volle witte wijn

 

Droge en volle witte wijn combineer je het beste met romige visgerechten en schaaldieren met een volle smaak, zoals kreeft en krab. Wijnen in deze categorie zijn bijvoorbeeld Chardonnay en Viognier.


De lekkerste wijn bij pastarecepten

Pastarecepten zijn vaak romig en voorzien van sterke smaken. Dit vraagt om een wijn die eveneens een volle smaak heeft.

Droge en volle witte wijn

De romige smaak en structuur van droge en volle wijn is een heerlijke toevoeging aan een romig pastagerecht. Bijvoorbeeld bij een pasta carbonara of een lasagne met roomsaus. Geschikte wijnen zijn Chardonnay en Viognier.

Soepele rode wijn

Soepele rode wijn is wat lichter qua smaak en gaat goed samen met pastagerechten met paddenstoelen. Pinot Noir is hierbij vrijwel altijd een goede keuze!

Robuuste rode wijn

 

Maak je een typische Italiaanse pasta met roodgekleurde saus, zoals spaghetti bolognese of lasagne? Dan kies je het beste voor een robuuste rode wijn. Goede voorbeelden hiervan zijn Tempranillo en Merlot.


De lekkerste wijn bij recepten met vlees en wild

Ga je aan de slag met vlees? Bijvoorbeeld (Spaanse) ham, varken, eend, lam, rund of wild? Dan zijn onderstaande wijnen een welkome toevoeging op je gerecht.

Robuuste rode wijn

Robuuste rode wijn smaakt goed bij gerechten met gegrild vlees en ham. Met name varken, eend, lam, rund, gedroogde ham en worst matchen hier goed mee. Kies een wijn zoals Tempranillo of Merlot.

Volle rode wijn

 

Heeft je vleesgerecht volle, rijke smaken? Bijvoorbeeld vlees van de barbecue of een rijk gekruide ham. Kies dan voor een volle rode wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Malbec. Deze wijnen combineren goed met geroosterd, gerookt en gegrild vlees.De lekkerste wijn bij groenterecepten

Kook je graag met veel groente? Dan geven onderstaande wijnen een perfecte wijn en spijs combinatie.

Droge en frisse witte wijn

Droge en frisse witte wijn smaakt lekker bij recepten met salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten. Geschikte wijnen zijn bijvoorbeeld Pinot Gris, Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner.

Soepele rode wijn

 

Soepele rode wijn smaakt heerlijk bij paddestoelen. Een goede keuze als je een gerecht op basis van champignons serveert. Paddestoelen risotto bijvoorbeeld. Denk aan wijnen zoals Pinot Noir en Granache.