BAVETTE


Bavette maak je net als andere biefstukken klaar door het kort in de pan te bakken op hoog vuur. Een handige manier is vooraf insmeren met olijfolie en kruiden. Geen olie in de pan. Als de pan heet is biefstuk in de pan. Steeds tot 12 tellen en dan omdraaien. Doe dit zo’n 8 tot 11 keer.
Wikkel het vlees na het braden in aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten. Ook een goede manier om het vlees warm te houden tijdens het maken van saus of jus.

Hieronder een recept voor bavette met friet uit de oven, vrij vertaalt vanuit een recept van Herman den Blijker.

Ingrediënten:

  • bavette
  • olijfolie
  • Keltisch zeezout en versgemalen peper, naar smaak
  • aardappel, zoete aardappel of wortelen, gesneden in frietjes
  • 1 witte ui en 1 rode uit fijngesneden
  • 2 tenen knoflook uitgeknepen of in stukjes
  • klont roomboter
  • takje rozemarijn en takje tijm fijngehakt
  • peterselie fijngehakt


Bereiding frites:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de frietjes (gesneden van aardappel, zoete aardappel, wortelen of een mix hiervan) in een kom met olijfolie, de rozemarijn, tijm, zout en peper en de knoflook. Zet ze ongeveer een half uur in de oven, tot ze gaar zijn. Van een keer omdraaien halverwege de baktijd worden ze extra knapperig.


Bereiding bavette:

Mix olijfolie met peper en zout en de gewenste kruiden en smeer dat met een kwarstje op de bavette.

bavette-4

Maak een pan goed heet op het vuur. Bak het vlees rondom op hoog vuur. Voeg aan het einde van de baktijd nog een klontje roomboter toe.

bavette-3

Laat het vlees even 10 minuten rusten buiten de pan in aluminiumfolie.

Smelt roomboter in dezelfde pan. Glaceer daarin de uien. Zet het lekker aan en maak het af met wat fijngehakte peterselie.

bavette-2

Serveer de bavette met de frites en giet de jus erover.

Smakelijk!

WIJNTIP: 

De bavette is een stukje vlees met een uitgesproken smaak. Hierbij zijn dan wat stevigere wijnen aan te bevelen.