Chateau Pontet-Canet

Het was aan het begin van de 18e eeuw dat het verhaal begon.

 

Het noorden van het schiereiland Médoc bood opwindende investeringsmogelijkheden voor de high society van die tijd, en Jean-François de Pontet behoorde tot de aristocraten en hoge magistraten die de uitgestrekte horizonten van de nieuwe Médoc vormden.

Nadat hij carrière had gemaakt in Versailles, werd hij benoemd tot grootjonker van Frankrijk onder Lodewijk XV, en nadat hij zich in Guyenne had gevestigd, werd hij gouverneur van de Médoc. In 1705 bracht hij een paar hectare land samen ten noorden van het dorp Pauillac en creëerde daarmee een wijngaard; en toen, in 1757, verwierf hij een landgoed in een klein gebied dat bekend staat als Canet.

 

Volgens de gewoonte van die tijd voegde hij zijn achternaam aan die van het landgoed. Zo werd in 1781 Château Pontet-Canet geboren.

Een eeuw later beleefde Château Pontet-Canet een buitengewone bloeiperiode. De beroemde classificatie van 1855, in opdracht van keizer Napoleon III, bracht het landgoed erkenning. Château Pontet-Canet stond nu op de lijst van Médoc Grands Crus Classés.

 

Deze roem werd snel opgemerkt door een van de meest invloedrijke onderhandelaars van Bordeaux van die tijd, Henri Herman Cruse, die het landgoed in 1865 verwierf. Een man met een grote visie moderniseerde de infrastructuur van het pand en huurde in 1895 Charles Skawinski in. een zeer gerespecteerde landgoedbeheerder in de Médoc, om "revolutionaire" kelders te creëren. Dankzij de onvermoeibare inspanningen van deze ambassadeur verwierven de wijnen van Pontet-Canet een reputatie van hoge kwaliteit en integriteit over de hele wereld.

 

In 1975 werd het landgoed gekocht door Guy Tesseron, een wijnboer en onderhandelaar in Cognac.

 

In 1994 vertrouwde Guy het beheer van het landgoed toe aan zijn zoon Alfred Tesseron, die twintig jaar naast hem had gewerkt. Zonder concessies te doen aan kwaliteit en een fervent criticus van de gevestigde conventies en wijsheid van die tijd, probeerde hij teeltpraktijken te kiezen die rekening hielden met de gevoeligheden van de wijnstok, terwijl hij de vinificaties aanpaste aan de individuele terroirexpressie van de verschillende percelen van het landgoed. Deze praktijken, perfect in harmonie met de natuur, zouden een wijnbouwmodel worden dat door tal van landgoederen zou worden nagevolgd. Gérard Tesseron, zijn broer, was zijn meest trouwe steun gedurende zijn hele leven en speelde dus een sleutelrol in het fantastische lot van Pontet-Canet.

 

Pontet-Canet, het eerste gerenommeerde grootschalige wijndomein van Bordeaux dat zich op biologische en biodynamische landbouw waagde, was ook de eerste van de Grands Crus Classés die een dubbele certificering voor de hele wijngaard kreeg.

 

De komst in 2015 van zijn dochter, Justine Tesseron, bracht nieuw leven in het familiebedrijf. Hoewel ze nauw verbonden bleef met het werk van haar vader, had ze een duidelijk idee van de richting waarin ze het landgoed wilde inslaan en reikte ze naar steeds grotere hoogten om een nieuwe laag toe te voegen aan de bijzondere uniciteit van het pand. Haar broer, Noé, en haar neven, Mélanie en Philippine, zijn de andere mede-eigenaars.

 

Gedurende een periode van ongeveer drie eeuwen is Château Pontet-Canet in het bezit geweest van slechts drie families, waardoor het een uitzonderlijke stabiliteit en uniekheid vertoont als een Médoc-landgoed.

Chateau Pontet-Canet 2000

Chateau Pontet-Canet 2008

Chateau Pontet-Canet 2012


Chateau Ponet-Canet 2014